Jdi na obsah Jdi na menu

Kozlík lékařský (Valeriana officinalis)

15. 5. 2016
           
           Kozlík lékařský - (rostlina zvaná též lidově baldrián nebo kočičí kořen - to proto, že jeho aromatický zápach  přitahuje kočkovité šelmy) je trvalkou, která se používá ke zmírňování napětí, nervozity, stresu, úzkosti a problémů při nespavosti. Je vhodná i k léčbě zažívacích potíží - bolest, svalové křeče, menstruační bolesti a potíže s přechodem. Částečně snižuje i krevní tlak. Užívá se ve formě odvaru, tablet či tinktury.
             Kromě kozlíku lékařského existuje několik dalších druhů, které se rostlině velmi podobají, jak svým vzhledem, tak účinky. Kozlík  je i účinným analgetikem.(Analgetikum -  jakákoli látka z rozmanité skupiny léčiv používaných k úlevě od bolesti) Účinky kozlíku jsou srovnatelné s účinky prášků na spaní, na rozdíl od vyráběných léků však nemá kozlík  nežádoucí vedlejší účinky (V případě, pokud dodržujeme doporučené denní množství).  Ke zklidnění organismu dochází přírodní cestou. Právě těchto účinků se využívá při léčbě nespavosti a dalších problémů se spánkem. 
           Jedná se o poměrně silnou drogu (byť přírodní), je proto důležité, zacházet s kozlíkem opatrně a nikdy nepřekračovat doporučené denní množství. Přestože kozlík lékařský není návykovým prostředkem, není dobré spoléhat se jen na jednu látku, ať už rostlinného původu či jinou. Neberte jej tudíž dlouhodobě. Bezpečné je užívat kozlík lékařský s jinými léčivkami, například s heřmánkem, meduňkou či mučenkou, které jeho účinek zvyšují. Při depresi lze užívat kozlík s třezalkou nebo kávou, zvláště trpíte-li současně úzkostnými stavy.
            Na odvar proti nespavosti stačí  1 - 1,5 čajové  lžičky sušeného oddenku na 250ml vody, necháme vylouhovat a pijeme před spaním.Můžeme prostřídat kozlíkový nálev nálevem z jiné bylinky na spánek, jako je např. třezalka tečkovaná. Forma čaje však spoustě lidí nevyhovuje pro charakteristický zápach byliny a nepříjemnou chuť.
           V případě užití nadměrné dávky může dojít k poruchám vidění, bolestem hlavy, halucinacím nebo závratím, popřípadě  ranním nevolnostem -tak  tomu bývá po některých běžně předepisovaných lécích. Jeho užívání nedoporučuji dětem, těhotným a kojícím ženám. Mate-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků z kozlíku se svým lékařem.
           Při problémech s nespavostí si  můžeme kromě odvaru z kozlíku připravit  třeba také levandulový, meduňkový či mátový čaj.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář