Jdi na obsah Jdi na menu

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia)

6. 5. 2016

Levandule má mnohá využití - specifická,velmi příjemná vůně a složení může přispět k odbourání stresu a k dobrému spánku.Skvěle se hodí i do kuchyně jako součást provensálských bylin či do marmelád,květy se dají kandovat.

Levandule je známá hlavně pro své uklidňující účinky- svazeček si můžete zavěsit do skříně jako ochranu proti molům,na provonění bytu či na okrasu.Pomoci si můžeme i pitím čaje (uklidňující účinky má např. i meduňka).Nálev z levandulového květu má tlumivý účinek na nervy, snižuje krevní tlak, působí trochu močopudně, tiší menstruační bolesti, stimuluje slinivku břišní a má blahodárný vliv na činnost střev i žaludku. Přidáním sáčku s květy levandule či odvar z nich používáme i do koupelí,bývá často využívanou bylinou v biokosmetice.Pro lepší spánek můžeme přidat levanduli do "bylinných polštářků na dobrou noc".

 Květ  je pro své zklidňující účinky přidáván také do směsí bylinek užívaných při bolestech hlavy, nespavosti, nervozitě a závratích. Masáž levandulovým olejem pomáhá při revmatických bolestech a má povzbuzující účinek. 

Příprava levandulového oleje:

-čerstvé a sušené květy levandule

  - litr slunečnicového či olivového oleje 

 

levandulovy-olej.jpg

 

 

 

 

Do čisté sklenice vložíme dostatečné množství suchých levandulových květů a zalijeme je olejem. Sklenici uzavřeme a necháme asi týden stát v teplé místnosti. Dále směs prokapeme přes čistý kus plátna a vymačkáme. Do sklenice vložíme tentokrát květy čerstvé, které zalijeme již scezeným olejem a opět necháme zhruba týden louhovat,na závěr scedíme přes plátno.

Levandulový olej používáme do koupelí, k otírání spánků při migréně nebo k masáži bolavých svalů. 

V magii je levandule spojena s láskou,dlouhým životem,štěstím,očištěním...Někdy je nazývána jako elfí lístek. V minulosti se nosila jako ochrana před manželským násilím.

Živel: Vzduch

Znamení zvěrokruhu: Blíženci

Planetární energie: Merkur

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář